بررسی شهرسازی هخامنشیان در دومین فصل کاوش سد شهید آباد
از اوایل فروردین ماه سال جاری، دومین فصل کاوش سد هخامنشی تنگ حنا (شهیدآباد) توسط هیات مشترک ایران – فرانسه آغاز شد. به گزارش میراث آریا به نقل از روابط عمومی پژوهشکده باستان شناسی، سرپرست ایرانی هیات کاوش سد هخامنشی تنگ حنا با بیان این مطلب افزود: سد هخامنشی تنگ حنا یکی از چند سد مربوط به این دوره در ناحیه شمال شرق پاسارگاد واقع شده است.
احمد اسدی در ادامه خاطرنشان کرد: بر اساس بررسیهای انجام شده در سالهای اخیر که بوسیله هیات مشترک ایران – فرانسه صورت گرفت، یکی از ده سد این منطقه بنام تنگ حنا مورد توجه قرار گرفت و تاکنون دو فصل کاوش در سد مذکور انجام شده است. وی استفاده از هسته خاک رسی در بدنه سد و پشتیبانهای قلوه سنگی در سمت داخلی و بیرونی سد را از ویژگیهای مهم سد تنگ حنا اعلام کرد و گفت: طول این سد بیش از سیصد متر و ارتفاع آن حدود هشت متر است.
سرپرست ایرانی این هیات با اشاره به اینکه در بخشی از تاج سد، بنایی که نقش عبور سرریز آب را دارد، ساخته شده که فعالیت گروه کاوش برای شناسایی عملکرد این بنا است اظهار داشت: استفاده از بلوکهای سنگی بزرگ به شیوه معماری هخامنشی و کاربرد بستهای دم چاچله ای در اتصال این سنگها با یکدیگر از ویژگیهای بنای یاد شده به شمار می آید. اسدی ادامه داد: همچنین کانالی بزرگ که آب را از دریاچه سد گرفته، به شش کانال کوچکتر انتقال داده و وارد حوضچه ای میشود، از جمله موارد قابل توجه است. وی با بیان اینکه البته از قیر طبیعی برای عایق کردن کف کانالها و حوضچه مورد اشاره استفاده شده، تصریح کرد: هدف عمده گروه کاوش در این فصل، اطلاع دقیق از چگونگی کارکرد حوضچه، آگاهی از اهداف ساخت آن و همچنین جنبه های دیگر فعالیتهای عمرانی دوران هخامنشی است.
اسدی در ادامه افزود: به احتمال فراوان، کارکرد سد هخامنشی تنگ حنا و دیگر سدهای بالادست پاسارگاد، کنترل سیلابهای رودخانه پلوار قبل از رسیدن به پاسارگاد و نیز استفاده کشاورزی از آب ذخیره شده در پشت سدها بیانگر دور اندیشی شهرسازی هخامنشیان و گستردگی فعالیتهای کشاورزی در این دوران است. وی در پایان تاکید کرد: تمامی فعالیتهای این فصل کاوش به صورت مشترک با همکاری هیات فرانسوی و به سرپرستی دکتر بوشارلا، انجام میشود.
زاد روز زرتشت خجسته باد
خداحافظ
عکسهای شهر تاریخی استخر
شهر باستانی استخر
سنگهای تخت جمشید
نام و نسبت زمانی ماههای سال در تقویمهای مختلف
واژه پارسه، تخت جمشید و پرسپولیس
امپراطوری هخامنشی
کتابخانه تخت جمشید
کوروش بزرگ
فونت خط میخی
پادشاهان هخامنشی
تخت جمشید،معجزه هنر پارسیان
[عناوین آرشیوشده]